Direktlänk till inlägg 18 juli 2020

12 upplevelser för hela familjen

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:38

 


Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvudstad, men Western Village har också mycket annat att erbjuda.


Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvudstad, men Western Village har också mycket annat att erbjuda. Oavsett om du är på semester med barn, flickvän, vänner eller ensam, det finns gott om roliga saker att göra i Stavanger.


Gå till Predikstolsklippan till nya höjder (bokstavligen) i Norges längsta zip-line, eller besök Västra Norges största nöjespark, Kongeparken, där du kan ha kul med berg-och dalbanor eller göra din egen choklad i Freia-fabriken!


Gratis saker att göra i Stavanger

Gladmat Mat Festival

Gladmat är den största matfestivalen i både Norge och Norden och fokuserar på livsmedelsproduktion, gastronomi och matkultur. Festivalen äger rum mitt i centrum i juli månad och 2019 hålls festivalen för 21. Det kommer att finnas upp till 250.000 besökare i fyra dagar, så det handlar om att vara tidigt! Gladmat är festivalen för dig som älskar nischprodukter, producerar och de senaste trenderna – men även lokala kvalitetsprodukter med historia. Du kan också sitta och titta på mästerkockar som deltar i gastronomiska tävlingar, få inspiration till din nästa måltid eller titta på parader - Gladmat har allt. 

Stavanger botaniska trädgård

En kort bussresa från stadens centrum hittar du Stavanger Botaniska trädgården. Ta en promenad bland trädgårdens fantastiska blommor och träd, och låt dina sinnen njuta av den imponerande örtagården. Här hittar du kryddplantor, teplantor och doftplantor samt grönsaker. Detta är definitivt platsen att koppla av, och det finns gott om bänkar där du kan njuta av utsikten - eller slå med en picknick i de fridfulla omgivningarna. Om du är av rastlös typ, det finns också en trevlig vandringsled på området, och om du vill gå vidare så kan du ta en tur upp till ullandshaug tornet. Trädgården är alltid öppen med fri tillgång.

Vandring i Gamla Stavanger

Old Stavanger har Europas bäst bevarade träbyggnader, med vackra vita trähus och kullerstensgator. Straen, som Gamla stan också kallas, består av 173 skyddade och restaurerade trähus som byggdes i slutet av 1700- och 1800-talen. Här hittar du bebodda hus, ett par gallerier och norska Canning Museum som är väl värt en promenad i sig. Detta är definitivt ett idylliskt område, särskilt under sommarmånaderna när det finns vackra blommor i fönsterbrädorna. Det är också vid denna tid du kan köpa våfflor från några av de charmiga små hus. Vad är mysigare, eller hur?

Saker att göra inomhus

Stavanger konstmuseum

Stavanger konstmuseum växer fram ur stavanger kunstforenings permanenta galleri. Samlingens historia började den 11 september 1945. 1865 blev konsul Jens Z. Kielland ordförande i den nybildade Konstföreningen. Kielland var amatörmålare och far till Kitty och Alexander Kielland. Idag är konstmuseet Stavanger offentligt ägt och ansvarar för över 2600 konstverk från 1800-talet fram till idag. Tyngdpunkten i samlingen är landets största Lars Hertervig-samling bestående av över 70 verk. Vi hittar även måleri av Edvard Munch, Christian Krogh, Harriet Backer och Kitty Kiellander. Stanna vid museets café och butik i en Instagram-vänlig glaskupol.

Bøker og Børst

Ett av Stavangers trevligaste kaféer måste vara Bøker og Børst, som också har en charmig bakgård. Beställ stadens bästa varma choklad (kanske med färskt bröd bakat bröd eller tårta till?), medan du spelar brädspel med dina vänner. Här kommer du också att sälja begagnade och nya böcker, och du kan njuta av ett bra urval av hantverkare, så det finns många frestelser! På lördagskvällarna flyttas borden åt sidan, och lokalerna får en mer nattklubbskänsla över dem. Vinyl DJs spelar allt från reggae, funk och klassisk soul. Böcker och penslar är med andra ord värda resan, oavsett om du gillar mysigt caféliv eller ett funkigt nattliv.

Norska Oljemuseet

Stavanger är känd som Norges oljehuvudstad, så vad är mer lämpligt än att besöka museet ägnas åt svart guld? Norska Oljemuseet är ett modernt och interaktivt museum där du kan uppleva hur olja och gas kom till för miljontals år sedan. Prova på en dykare från Nordsjön och se hur du arbetar – och lever – på en oljeplattform. Besökare kan uppleva hur petroleum hittas och produceras, och hur resurser används idag. Om du är av den äventyrliga sorten, bör du testa catharsis rummet! Här måste du gå igenom en mörk labyrint medan larmet går – kan du hitta ut i tid? I leksaksplattformen Småtroll kan barn mellan två och tio år klättra helikoptern och halka på en berg- och dalbana.

Saker att göra utomhus

Bestig Preikestolen

Preikestolen tornar upp hela 604 meter över Lysefjorden och utses till världens vackraste utsiktspunkt av Lonely Planet – behöver du verkligen fler skäl att lämna? Resan upp till Preikestolen Fjellstue är cirka fyra kilometer lång, har en höjdskillnad på 350 meter och tar cirka två timmar i vardera vägen. Kom ihåg kameran och känn dig fri att lägga till lite extra tid både längs vägen och på toppen för bilder av den spektakulära utsikten! Resan är lämplig för alla, men det är ibland krävande terräng och du bör beräkna extra tid om du har barn. Strax ovanför Preikestolen fjällstuga hittar du Norges längsta zip-line! Njut av utsikten över fjorden när du brisar genom luften över trädtopparna - enkelt sätt att komma hem!

Kryssning på Lysefjorden

Lysefjorden är en av Norges mest spektakulära fjordar, och det är inte konstigt att detta är ett populärt turistmål. Under sommarsäsongen anordnas dagliga kryssningar på Lysefjorden. Från soldäcket kan du njuta av det vackra landskapet och den magnifika utsikten över Pulpit Rock, Kjerag, gamla gårdar, vattenfall och, om du har tur, sälar! På resan får du också gå in i Fantahålå och höra legenden om vad den mystiska grottan en gång gömde. Dessutom stannar kryssningen vid Hengjanefossen vattenfall och låter dig smaka på det friska bergsvattnet. Om du inte har upplevt hur Norges fjordar utvecklas mellan höga bergssidor i vacker norsk natur, är detta verkligen ett måste.

Surf på Jæren

Måste du åka till Australien för att hitta vackra stränder med perfekta surfförhållanden? Nej, gå till Jæren! Norges bästa surfförhållanden finns längs jæren stränder, både under sommarsäsongen och vintersäsongen. Om du är nybörjare är förhållandena i allmänhet enklare på sommaren. Nordväst om Jæren finns det mestadels öppet hav bara till Island, och därför inga länder som kan förstöra vågorna. Så du kan faktiskt få fina vågor här, även om det inte är nämnvärt med vinden. Särskilt lämplig för nybörjare i vågsurfing är Solastranden, Hellestø, Sele, Bore och Brusand/Ogna. När det gäller surfskolor i området finns det mycket att välja på – hittills finns det fyra skolor här som tävlar om unga och gamla som vill lära sig den populära sporten.

Saker att göra med barn i Stavanger

Norska barnmuseet

Norska barnmuseet öppnade 2001 och är en eldorado för barn (och vuxna!). Museet är baserat på Per Inge Torkelsens egen leksakssamling och är ett kulturhistoriskt museum om barnkultur och barndomshistoria. De erbjuder olika aktivitetsutställningar och leksaker för barn i alla åldrar. Museet har också en lekplats utomhus med historiska leksaker och spel. Här är en stor samling av leksaker; bilar och dockor från Lærdal, klättring och lek slott och omklädningsrum. I samma byggnad ligger också Stavanger Museum, med sin naturhistoriska avdelning som är mycket populär bland de yngre vakterna.

Kongeparken

Kongeparken är den största nöjesparken i Västra Norge och 2015 hade parken över 250 000 besökare. Parken erbjuder sevärdheter som berg- och dalbana, karusell, klätterpark, gokartbana och tågresa. Det finns gratis buss från både Stavanger och Sandnes till Kongeparken alla helger och helgdagar under sommarsäsongen. Här kan hela familjen njuta av över 60 aktiviteter och upplevelser. Till exempel kan du göra din egen choklad i Freia chokladfabrik, köra Norges längsta bobsleigh kurs på över 1000 meter, uppleva Norges enda berg-och dalbana med spinning gondoler, ta Norges största eller högsta karusell - och det är bara att nämna noel! Parken är öppen från mars till oktober.

Vetenskapsfabriken

Vetenskapsfabriken är en av de mest besökta familjeattraktionerna i Rogaland. Kombinationen av museum och vetenskapscenter gör att utställningarna tilltalar både stora och små. Vetenskapsfabriken behandlar matematik, energi, vetenskap och astronomi. Här finns flera våningar med interaktiva utställningar, där barn kan lära sig massor och samtida ha kul! Nyligen öppnades Abelloftet, en pedagogisk och spännande utställning om matematik. På denna vind är den dekorerad med över 50 matematikexperiment och installationer, och det är den största matematikutställningen i Norge.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:52


Har du testat dem än?   Trött på julmat redan? Då kanske det är dags att låta andra ta hand om sin matlagning eller ens beställa ta bort?   Vi har samlat flera av de nya matställen som startat upp i staden under 2019.   Bellies Den fräs...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:11


  Tango Det finns ingen fast meny på Tango, kocken Kjartan Skjelde sätter istället menyn i takt med tillgången till spännande råvaror. Menyn kostar 1000 kronor, dubbelt så mycket som standardvinspaketet.   Scalds mat är inte överdrivet avantga...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:02


Siddisbyen har mycket mer än de vanliga turistfynd.   Turisterna strömma förbi fiskmarknaden, ta några bilder av katedralen, nicka erkännande mot trähus i Gamla Stavanger innan du köper en dyr souvenir och på väg tillbaka till kryssningsfartyget....

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:21


Stavanger är en stad som är van vid besök, och inte bara från affärsresenärer i oljeindustrin. Stadens kulturliv och nattliv, dess goda läge, klimat och den imponerande karaktären av området gör Stavanger till en spännande destination även för turist...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:12

    För är vi inte Siddiser ganska lokala patriotiska? Innan vi tar kvällen, här är tio saker du kan överväga att göra: 1. Ät comal på Patriot medan sniffa i Hillevågstank Någonsin hört frasen "en liten charm"? Det är själva definitionen av l...

Presentation

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards