Direktlänk till inlägg 18 juli 2020

En annan guide till Stavanger

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:02

Siddisbyen har mycket mer än de vanliga turistfynd.


Turisterna strömma förbi fiskmarknaden, ta några bilder av katedralen, nicka erkännande mot trähus i Gamla Stavanger innan du köper en dyr souvenir och på väg tillbaka till kryssningsfartyget.


 


Det är vad en vanlig Stavanger turist ser ut för en siddis, som vi kallar oss själva. Vad turister får på kryssningsrundorna är bra, men många människor missar de små attraktionerna som gör Stavanger mer än någon norsk kuststad.


Stavangers lilla centrum är inte större än det faktum att även Norges långsammaste person kommer att kunna korsa staden till fots på femton minuter. Här är några pärlor:

Vågen 

Hjärtat av Stavanger, med ett stort utbud av restauranger och nattliv. Vid strandkajen hittar du utomhusplatsen Cementen, förevigad i filmen "Mongoland". På Skagenkaien hittar du Hansenhjørnet, stadens mest kända ölträdgård. Den tuffaste siddis tenderar att ta en utomhus pil även om termometern visar under tio grader.


De flesta nattklubbar, barer och pubar ligger inom 5 minuters promenad från Vågen. 

Flor & Fjäder

På en vindpinad ö norr om Stavanger har en familj med gröna fingrar och gastronomisk känsla byggt upp vad som måste anses vara en av områdets mest speciella restauranger.


I en blomsterpark med allt från palmer till petunia serveras 5-8-rätters buffé främst baserat på lokala råvaror. Guidad rundtur i trädgården ingår. Du kan ta dig dit med båt från Stavangers centrum.

Geoparken

Bredvid Oljemuseet ligger Geoparken, en urban mötesplats byggd helt av material och utrustning från oljeindustrin. En eldorado för åkare, cyklister eller andra med lust att leka.


Dåligt eller trevligt? Döm själv. Populärt är det i alla fall.

Jæren Stränder

Om du tar dig tid att komma ut ur staden, besök några av norra Europas mest imponerande stränder. För många är Solastranden den mest populära (belägen nära Stavanger flygplats), men ännu mer imponerande är Borestranden, ca 20 km söder om Stavanger.


Området anses vara ett av landets mest populära surfområden, och det finns möjlighet att hyra surfutrustning på Bore beach camping.

Tou Scen

Det gamla, nedlagda bryggeriet från den en gång stolta Tou-gruppen har nu förvandlats till ett centrum för samtidskonst.
I den stora, nedgångna byggnaden finns nu flera scener och barer, och det finns konserter, utställningar och andra kulturella evenemang.


Beläget österut i stadsdelen Storhaug, men på prisvärd gångavstånd från stadens centrum.

Øvre Holmegate

Är lätt att känna igen på sin färgstarka arkitektur. Här hittar du ett antal små, mysiga kaféer - prova bakgården på Bøker og Børst, där du kan njuta av en bok och en öl.


Det finns också många mysiga små butiker.

Ost Hus

Lunchrestaurangen som blivit en institution i Stavanger. Utan tvekan stadens bästa smörgåsar, även om de inte kan kallas billiga.

Folket

Studenternasamfundet, i Stavanger som just heter Folken, erbjuder en av stadens mest spännande konsertlokaler och är en naturlig mötesplats för studenter och andra ungdomar.


Prisvärda ölpriser, god atmosfär och mycket centralt läge gör detta till ett rekommenderat stopp.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:52


Har du testat dem än?   Trött på julmat redan? Då kanske det är dags att låta andra ta hand om sin matlagning eller ens beställa ta bort?   Vi har samlat flera av de nya matställen som startat upp i staden under 2019.   Bellies Den fräs...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:11


  Tango Det finns ingen fast meny på Tango, kocken Kjartan Skjelde sätter istället menyn i takt med tillgången till spännande råvaror. Menyn kostar 1000 kronor, dubbelt så mycket som standardvinspaketet.   Scalds mat är inte överdrivet avantga...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:38


    Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvudstad, men Western Village har också mycket annat att erbjuda.   Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvu...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:21


Stavanger är en stad som är van vid besök, och inte bara från affärsresenärer i oljeindustrin. Stadens kulturliv och nattliv, dess goda läge, klimat och den imponerande karaktären av området gör Stavanger till en spännande destination även för turist...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:12

    För är vi inte Siddiser ganska lokala patriotiska? Innan vi tar kvällen, här är tio saker du kan överväga att göra: 1. Ät comal på Patriot medan sniffa i Hillevågstank Någonsin hört frasen "en liten charm"? Det är själva definitionen av l...

Presentation

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards