Direktlänk till inlägg 18 juli 2020

Det här är Stavangers bästa restauranger

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:11

 

Tango

Det finns ingen fast meny på Tango, kocken Kjartan Skjelde sätter istället menyn i takt med tillgången till spännande råvaror. Menyn kostar 1000 kronor, dubbelt så mycket som standardvinspaketet.


Scalds mat är inte överdrivet avantgardistisk och experimentell. Här är råvarorna och deras unika i centrum, utan de mycket stora tekniska fixfaktorer. Och han är inte rädd för att gå in i barndomen och leta efter smaker som uppmanar till minnen. Det är en av de fascinerande saker om mat, att det kan skicka dig på en resa i tid.


Vår recensent skrev detta om dessert:


"Och slutligen, en vacker efterrätt. Färskost med vinteräpple och gin, serveras med Kjartans "granny waffles", helt enkelt våffla hjärtan med en antydan av kardemumma. Det är en av de bästa sakerna att göra.

Re-Naa

För en toppnivå kök, det handlar om balans. Mellan smaker, texturer och aromer. Mellan tyngd och lätthet. Mellan tät teknik och lekfull vakans. Mellan tradition och avantgarde. I en måltid med många rätter måste det finnas ett flöde i serveringen som tar hänsyn till, men också utmaningar, de vana föreställningarna om vad en måltid är och vad det kan vara.


Om du är intresserad av mat och vin, och är öppen för att skämma bort dig själv i timmar medan du tittar på ett mycket kompetent team av kockar och servitörer gör vad de gör bäst, har du en semestertid i butik. ReNaa har redan en stjärna i den berömda Michelinguiden, och ometableringen på det lyxiga Eilert Smith-hotellet är ett helhjärtat försök att kapa mer genom att skapa en show som tar gästen in i en drömvärld.

Sabi Omakase

Kocken Roger Asakil Joya har ett mål med det jobb han gör, mestadels ensam framför gästerna, assisterad av en kompetent sommelier. Målet är att överraska gästen och göra gästen glad. Mat kan ha den effekten. Det kan överraska, det kan ge djup tillfredsställelse. Det kan ta dig på en resa i tid och rum, det får dig att le.


Det här är en förstklassig sushirestaurang. Här har du orkesterutrymme när en av världens bästa sushikockar frammanar sushi av fantastiska ingredienser. Menyn byts ständigt ut, baserat på vilka typer av råvaror som finns tillgängliga. Råvarorna är färdiga i en elegant lacklåda, och Joya förvandlar dem till eleganta munsbitar, en för varje. Fisk / skaldjur, ris, några lager av sås, lite ferskriven wasabi (äkta wasabi, djur som silver). Lite garnering, kanske några krossade stensvamp, kanske några droppar lime eller yuzu.


Av de 19 rätterna fanns det bara två som inte innehöll fisk eller skaldjur i en eller annan form när vi besökte. Gästerna har inte heller möjlighet att påverka menyn. Du äter det du serveras, i den ordning som är fixad. Konceptet tillåter dig inte att anpassa menyn till personliga smaker, allergier eller aversioner. I gengäld är restaurangen en förstklassig upplevelse om du älskar rå fisk och ris.

Andra Etage - N.B Sørensen

Ibland är det enkelt ganska komplicerat. Kocken Filip August Bendi på N.B Sørensens Dampskibsexpedition Annen Etage erbjuder en meny som är unsy, nordisk och jordnära - men är fortfarande avancerad. Med hastigheten på danska Noma, en av världens bästa restauranger, har han lärt sig att utsökta läckra bikoppar kan växa i fjäderstenarna, eller som ogräs i trädgården. Det kanske inte är avsiktligt, men det finns tung inspiration från mästerkocken René Redzepi över Bendis skapelser. Ibland kan det komplicerade vara ganska enkelt.


N.B Sørensen Annen Etage frestas med en fyra-rätters meny som faktiskt består av åtta rätter. Man kan välja att nöja sig med tre rätter, eller göra som vi och expandera till fem med en portion ost. Oavsett vilken lösning du landar på, kommer det att resultera i en av de bästa restaurangupplevelser Stavanger har att erbjuda just nu.


Huvudrätten i menyn var marulk med potatisgrädde, chips och grillad purjolök natten vi besökte restaurangen. En harmonisk maträtt med varierande texturer som skapar djup och kontraster. Perfekt stekt fisk av det slag som faktiskt tål grov värmebehandling. Härlig, mjuk potatiskräm, krispiga chips och söta, grillade purjolök med en mild antydan av lök. Allt är överprisat med pulveriserad nori. Fisken kom tillsammans med ett glas rik och nötig chardonnay med inslag av päron, från Patz & Hall på Sonomakusten i Kalifornien. En annan perfekt, om än lite förvånande, följa till marulk.

Renaa Matbaren

En bistro, som Food Bar är, bör vara en informell plats, en plats där du kan stanna till för ett snabbt mellanmål (ja, de har en hamburgare), men också sitta bra och äta länge och mycket, om det är vad du vill och plånbok till. Varje dag visas nya rätter på tavlan, förutom den mer fasta menyn.


Vår recensent charmades och skriver detta om huvudrätten:


Culotten är en liten använd förtjockning del av tjuren i Norge, men är eftertraktad i många andra länder. Denna köttbit (den tunna änden av knackande kött) kommer från övergången mellan rygg och lår och har en mycket god självsmak. Väl anbud, med fett locket på, blir det en utmärkt stek. Vinkamraten, en Barbera d' Asti från Scarpa, var ett riktigt gosigt vin med trånga tanniner och en härlig doft. Köttet serverades med bakade, små rödbetor, kåldolmar med köttsvans och rensvans, en silkeslen potatispuré och en perfekt hollandaise med strimlad svart tryffel över. (30 kronor gram, titta på beloppet!). En maträtt med hög integritet, och där köttet, rött och saftigt och fullt av arom, fick utstrålade.

Sådana rätter fyller mig med medlidande för vegetarianer.

Fortou

Detta är inte den plats man går för en klassisk restaurang upplevelse. Maten serveras i engångsförpackningar, och ingen kommer in för att rekommendera intressanta kombinationer av mat och dryck.


Menyn förändras ständigt, men några populära rätter är repeatrar. Dessutom erbjuder Fortou vanligtvis en veckas eller dagens rätt.


Vi stannade till en fredag kväll och riggade oss upp på puben ÖST tvärs över gatan med något bra i glaset. Maten måste tas in i Fortou för att beställa själv, men personalen kommer att leverera den till ÖSTER så snart den är klar. Menyn är relativt kort och består i skrivande stund av fem smörgåsrätter, tre sallader, fem mellanmål rätter och två desserter, samt en speciell maträtt. Det är fortfarande svårt att avgöra, eftersom allt ser så frestande.


Vi slutade med fett chips och lax sashimi från mellanmål menyn, den vietnamesiska baguette sort banh mi, sallad "bun thit" med kryddig kyckling, liksom specialitet skålen, som i kväll var ramen, en smakrik nudelsoppa.

Söl

Söl är rake motsatsen till präglade industrirestauranger med menyer av tjocklek med en medelbok. Det finns inga val här, det är sex-kursen på dagen, som säkert måste sägas vara en fyra-rätter, eftersom två av rätterna är bröd och petit fyra respektive. Restaurangen erbjuder menyer för vegetarianer och veganer, men vill veta i förväg om du har denna typ av böjelser.


Det är grönsaker som spelar de centrala rollerna i de flesta av menyn annars också. Söl bosätter sig nära den nya nordiska vågen, där stjärnrestaurangen Noma i Köpenhamn är standardbärare. Här följs årstiderna, råvarorna är i huvudsak ekologiska och kortlivade och till synes enkla och rustika ingredienser behandlas med en expert och kreativitet som frammanar dem till läckra och innovativa smakbomber. Vinlistan är kort och består huvudsakligen av naturviner, som som tidigare nämnts inte bara är lätt att få i Norge.

Tako by Fortou

Finns det något bättre än en riktig taco? En mjuk och fluffig majs stortilla fylld med krispiga grönsaker, nygrillad fisk och stark salsa? Eller med mört kött och krämig böngryta?


Det finns verkligen ingen anledning att sluta med pre-norska sorten varje helg om du har fått smaken av de riktiga grejerna. Och om du vill ha en introduktion, det finns få om någon här i distriktet som gör liksom Tako av Fortou i Ryfylkegata.

Fisketorget

Fiskmarknaden har ingen fast meny, men en whiteboard med dagens rätter som varierar beroende på fångsten från fjorden och havet strax utanför glasfasaden. Prismässigt sträcker sig menyerna från dagens 3 rätter som kostar 486 kronor till dagens 6 rätter som fiskar 719 kronor ur plånboken. Dessutom kan du få avsmakningsmenyn "Lite av allt " som är en 5-rätters på 469 kronor.


Denna dag bestod av tonfisk tataki, musslor, fisksoppa, torsk och grönt te och citrus mousse.


Vår recensent skriver:


Torsken kom med en hel och rund rotfruktspate, grillad nypotatis, bakade rotfrukter och en härlig skaldjurssås. Således var spelet över för färska asiatiska fixturer och en ny våg slog i. En rustik nordisk våg. Torsken var perfekt värmebehandlad, på ett par och i grader skulle jag anta, och flagnade blygsamt när vi skickade den en skarp blick. Fisk kan inte tillagas bättre, och tillbehören kompletterade världens viktigaste skaldjur och betonade de nordiska rötterna med dill och klöver i örtbuketten.

Mano

Mano lager firkantet pizza, og man kan bestille 25, 50, 75 eller 100 cm, og det går an å kombinere ulike typer på en og samme meter. Eller halvmeter, om man nøyer seg med det. Det gjorde vi, og det viste seg å være akkurat passelig for to personer, i hvert fall siden vi hadde delt en forrett av parmaskinke, ruccula og herlig kremet mozzarella mens vi ventet på kveldens høydepunkt. Dette høydepunktet ble sammensatt av to ulike varianter: En del med klassisk tomatsaus, mozzarella, sterk pepperoni og chili, og en med hvit saus, sjampinjong, steinsopp og trøffelolje.


Det er ingen overdrivelse å si at dette gikk ned på høykant. De travle pizzakokkene har nemlig klart å finne formelen for den perfekte pizza. Det handler blant annet om at deigen får heve i minimum et døgn, slik at den blir utrolig luftig og saftig. Det handler også om at pizzaene formes for hånd.

Fire Lake

Fire Lake er Atlantics nye restaurant. Et grillkonsept som stiller med en inviterende fasade mot en av byens paradegater og med fantastisk utsikt mot Breiavatnet.


Konseptet er amerikansk fra Minnesota. Det er et råvarebasert kjøkken, der nesten alt er kortreist og lokalt, men vil du ha Kobe-biff, kan du få det også.


Vi ba om «bondens fat» til de grillede kjøttrettene og fikk rustikt gulrot-, blomkål- og sellerirot-tilbehør. Bakt og forseggjort. Søtt og fyldig. Kjøttrettene våre var kyllingspyd, lammecarrè, entrecôte og langtidsgrillet oksebryst - brisket - på amerikansk. Til dette kom en fyldig og smaksrik potet- og selleristappe, samt en kraftig oksehalesaus som var fantastisk til oksebrystet.


Alt var perfekt grillet. Saftig og rødmusset entrecôte av limousine-fe med kraftig egensmak, møre og smaksrike lammekoteletter, saftige kyllingbiter som hoppet inn i munnen av seg selv og et langtidsgrillet oksebryst så smaksrikt at det fikk tennene til å løpe i vann, og så mørt at vi ikke behøvde tenner til å spise det. Dette kjøttet kunne vi nesten drikke.

Ostehuset

Eftersom Ostehuset är öppet från tidig morgon finns en egen frukostmeny, egen lunchmeny (med många av "klassikerna" från Ostehuset) och en lätt meny på eftermiddagen/kvällen. Det finns också möjlighet att boka bord i "trädgården", det vill säga ut mot bakgården, där det finns lite mer personlig service, och där man kan få en fem-rätters komponerad från småföretagsmenyn.


Den lilla maträttsmenyn kännetecknas av en viss omorientering av köket på Ostehuset. Rött kött är nästan helt utanför menyn. Det är ofta grönsaker och örter som spelar huvudrollerna. Det finns ingen burgare på kvällsmenyn, inte pizza heller. De finns på den rika lunchmenyn. Det är knappast kontroversiellt att förutspå att Osthuset på Katedraltorget kommer att bli en ny hit bland den lunchande delen av befolkningen.

Eg & Du

Teamet bakom Eg&Du har en bakgrund från Sjøhuset Skagen, från tiden innan restaurangen fick nya ägare. De har gått på en massa signatur rätter därifrån, men platsen är inte på något sätt ett påminna om begreppet svunna tider. Istället har man vågat satsa på en meny som kännetecknas av traditionella rätter, men med lite feisty.


Många av rätterna på den relativt korta menyn finns på ett brett utbud av andra restauranger också. När det är värt att göra resan upp till den lilla restaurangen i Eiganesveien, är det på grund av det faktum att köket gör nästan vardagliga rätter lysa, med lika delar av premium producera och kock expertis.


Uppmärksamheten på detaljerna är det som skiljer de goda från de helt enkla. T.ex Eg&Du använder konsekvent lokala kvalitetsproducenter och det är märkt.

Skagen Restaurant

Att säga att en plats har historia i väggarna kan vara en klyscha, men är i Skagens fall helt i dess ställe. Sjöhuset från 1700-talet är en välbevarad påminnelse om stadens maritima historia. Samtidigt representerar det historien om restauranger i en stad där denna industri har genomgått en revolution under de senaste 40 åren.


Skagens meny har följt en ny era, men har fortfarande ett bra och säkert grepp om det rustika och enkla. Precis som platsen har fått en enkel uppgradering, utan att radikalt ändras, menyn är igenkännlig, men med små förbättringar.


Med andra ord är det lätt att slå fast att Skagen har kommit ut bra från sin egen renovering. Interiören är igenkännlig, om än lite mer strömlinjeformad och mindre överbelastad än tidigare. Det viktigaste är dock att maten är några hack bättre än tidigare, vinlistan har utökats och inte minst har ett antal spännande öl på menyn.

Egget

Gör det bara klart omedelbart: människorna bakom ägget är inte riktigt bra i huvudet. De är faktiskt galna. Utan denna kunskap i åtanke skulle man knappast förstå - eller uppskatta tillräckligt - det faktum att detta inte hindrar dem från att begå kulinariska mästerverk mellan galenskapen.


Från första början har Egget, som är inrymt i lokalerna som länge inrymt den legendariska Café Ankeret i Steinkargata på Sølvberget, varit en sällsynt blomma i regionens utbud av matställen. Informellt på gränsen till kaos, högt ljud, discoboll, en rekordvirtande Simon Harmer och massor av energi. Så det känns tryggt att bosätta sig, det är det fortfarande.


Vinerna är en integrerad del av Ägget erfarenhet, och de presenteras med en nästan barnslig entusiasm som infekterar. Prova det här! Vad sägs om det här? Är det inte bra, är det inte perfekt? Det är roligt att uppleva sådan energi. Afterski (eller aftersurf) - stämningen är påtaglig, och så småningom finns det fler människor ute på grillen och Simons skivspelare än det finns inne i restaurangen. Dumplings med fläskhals. En umami bomb av en maträtt. Grillad kyckling ven med bearnaise. Ost och bröd.


Ägget är inte för alla. Vissa kommer säkert att reagera på ljudnivån. Andra i extremt avslappnad stil. Men de här människorna är inte farliga. De ser bara ut så där. Du kan verkligen säkert ta hit din svärmor. De kommer att charma ner henne och få henne på en tur. Hon vill dansa ut genom dörren.

Villa 22 Trattoria og bar

Ibland är det enkla det bästa. Villa 22 går inte för fina middagar, men enkel och lika med italiensk mat. Trattoria på Skagen lyckas väl.


Inuti är lokalerna förvånansvärt ljusa, tack vare stora fönsterytor. Även de innersta borden har bra ljus, men här luften är liten från luften från pizzaugn och grill, och här är vi av några av denna trattoria själ: pizzaugn och grillen som maten är beredd.


Detta ger maten en rustik karaktär och lägger till en helt annan typ av finess, än de som finns i italienska restauranger mestadels i Norge. Inte en pastarätt är att titta på menyn. Här går det i antipasti, pizzor och kött eller fisk.


Det är helt enkelt italiensk bondemat som står på menyn, och det är både mycket vällagat och lagt till några små, överraskande detaljer som gör ett besök i Villa 22 mer minnesvärd än vad många andra italienska restauranger kan vända bordet med.

Deja Vu

Déjà Vus meny inkluderar smörgåsar, sallader, varma rätter och några desserter. Den fasta menyn kompletteras med en whiteboard med en tillfällig meny som byts ut med jämna mellanrum, och du kan även beställa barsnacks och olika bakverk. Ett brett utbud av tapasrätter och ostar kan köpas med dem hemma, eller få dem serverade i urvalet i kaféet.


Menyn är relativt kort, men bör erbjuda något för de allra flesta. Här hittar vi klassiker som burgare, lasagne, bacalao, fisksoppa och sataykyckling. Caféet är till stor del fokuserat på bra lokala råvaror, och även om mycket förenklas för att tjäna hungriga lunchgäster snabbt och effektivt, kompromissar det inte med kvalitet.


Déjà Vu är ett kafé av det slag där du beställer och betalar maten vid disken. Maten kommer till bordet, men bestick och drycker, gästerna själva måste ta med sig från disken. Priserna är inte avskräckande, men det kan diskuteras om det är en särskilt bra affär att man måste gå ut med samma belopp för en hamburgare här som på Fish & Cow, och ganska mycket mer än på Cheese House, som har ett koncept som ligger närmare vad man har på Déjà Vu.

Garcia Stavanger Øst

Den gamle arbeiderbydelen Storhaug er kanskje den hippeste bydelen i hele Norge i dag, uten at hipsterfaktoren er påtakelig på Garcia Øst. Her har en trivelig bistro landet tvers over Ostehuset i Ryfylkegata, med gode råvarer og solid håndverk i kjøkkenet. Helt uten påtatt jåleri.


En bar ønsker velkommen. Bak ligger det åpne kjøkkenet som noen av bordene har glimrende utsikt til. Konseptet går ut på at stedet er en bydelsbistro med restaurantmeny. Her kan du stoppe innom for pizza og halvliter, eller gjøre som oss og gå for en mer avansert variant.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:52


Har du testat dem än?   Trött på julmat redan? Då kanske det är dags att låta andra ta hand om sin matlagning eller ens beställa ta bort?   Vi har samlat flera av de nya matställen som startat upp i staden under 2019.   Bellies Den fräs...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:02


Siddisbyen har mycket mer än de vanliga turistfynd.   Turisterna strömma förbi fiskmarknaden, ta några bilder av katedralen, nicka erkännande mot trähus i Gamla Stavanger innan du köper en dyr souvenir och på väg tillbaka till kryssningsfartyget....

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:38


    Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvudstad, men Western Village har också mycket annat att erbjuda.   Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvu...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:21


Stavanger är en stad som är van vid besök, och inte bara från affärsresenärer i oljeindustrin. Stadens kulturliv och nattliv, dess goda läge, klimat och den imponerande karaktären av området gör Stavanger till en spännande destination även för turist...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:12

    För är vi inte Siddiser ganska lokala patriotiska? Innan vi tar kvällen, här är tio saker du kan överväga att göra: 1. Ät comal på Patriot medan sniffa i Hillevågstank Någonsin hört frasen "en liten charm"? Det är själva definitionen av l...

Presentation

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards