Direktlänk till inlägg 18 juli 2020

24 matställen som öppnade i Stavanger året innan

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:52

Har du testat dem än?


Trött på julmat redan? Då kanske det är dags att låta andra ta hand om sin matlagning eller ens beställa ta bort?


Vi har samlat flera av de nya matställen som startat upp i staden under 2019.

 

Bellies

Den fräscha restaurangen i slutet av Pedersgata vill upplysa, visa och utmana. Vilka alternativ finns i de olika råvarorna och hur kan en morot smaka så bra alls?


– Vi har en fantastisk lokal som vi tror kan bli en destination. Den största utmaningen är att få hit gästerna, maten jag tror på, sa general manager Øystein Lunde Ohna till Byas i november.

Akropolis

En gammal bekant har rest sig från de döda. Akropolis har varit ett återkommande inslag i Stavangers restaurangfamilj, och öppnade sina dörrar - igen - den 4 maj 1945. oktober.


På menyn hittar du naturligtvis klassiska grekiska rätter som gyron, moussaka och kleftiko.

Cin-Cin

När Ostehuset flyttade till Norges Bank-byggnaden på Domkirkeplassen var en större matsal på Hospitalgata ledig. Sebastien Patruno och Stephane Caddeo har flyttat in i baren, lunch- och middagskonceptet Cin-Cin.


De har fått bra hjälp med att renovera lokalerna av Harald och Anne Espedal som köpte det 2400 kvadratmeter stora huset i oktober 2018.

Cerveceria by Garcia

Garcia var nykomling i Stavanger East förra året, nu är de nykomlingar till Hinna. I Stadium Park, Cerveceria av Garcia öppnade sina dörrar i oktober.


– Cerveceria betyder i princip bryggeri, men vi vill vara det lilla caféet som man hittar i de södra regionerna. Här kommer vi att använda flera enkla ingredienser, mycket pinchos och tapas, men vi behåller pizzan, säger vd:n för Garcia AS, Kristian Sevland till Byas.

Mano

Runt juletid förra året lade gänget i Mano sista handen vid arbetet i korsningen mellan Langgata och Pedersgata. Medan pizza expert från England rostad aubergine, svamp och paprika, arbetade hantverkare på slutförandet av platsen.


Responsen har varit överväldigande och Aftenbladets recensent ansåg att pizzan var så bra att den kunde ätas varje dag.

Hekkan

Hamburgerdrömmen började för Hekkan i Sandnes 2017. I februari förra året kom beskedet att Hekkan skulle etablera sig även i Stavanger, men det var lättare sagt än gjort.


Renoveringsprojektet i Pedersgata blev en totalrenovering, men hamburgerhungriga siddiser kunde så småningom få tag på "delikatessen" i slutet av februari 2019.

Panzanella

Pizza och Pedersgata har gått hand i hand under 2019. I oktober startade två italienare pizzastället Panzanella i Pedersgata.


Menyn är naturligtvis pizza, men också bröd, smörgåsar, calzone och inte minst panzanella, som också är namnet på take away restaurang.


– Panzanella är ett italienskt mellanmål. I sin enklaste form finns bröd med färskpressad tomat, men du kan också lägga olivolja och salt, till exempel, sade Emanuele Di Pofi till Byas före öppningen.

Pizzaco

Du är väl inte trött på att höra om pizza?


Det här gänget har stora planer för många år framöver. Pizzaco syftar till att etablera 100 till 150 butiker över hela landet.


Först ut var platsen på Madla i mitten av december. Under januari öppnar Pizzaco i Eiganesveien 8, i de gamla lokalerna på Café de France.

Nick & Jonnies

Ursprungligen en gammal travers i restaurangfamiljen i Stavanger, men i februari bytte Fork & Caraffel namn och koncept.


Namnet ska dock inte förväxlas med snusmärket, men dess ursprung kommer från kockarna som drivit köket de senaste åren: Nick Horner och Jonnie Nyberg.

Nytt på menyn var många fler snacks.


– Folk har kopplat oss ihop med en plats där man tar en hel kväll, och inte bara ett mellanmål. Här kan du komma både för ett litet mellanmål och en hel middag. Därför har vi också expanderat med en stor bar, sade general manager Bjørn Erik Sandvaag till Byas i februari.

Silk Road Restaurant

Planen var att restaurangen skulle öppna julen 2017, men det skulle visa sig vara mer arbete än man först trodde att göra den gamla massagestudion till en restaurang.


Det var inte förrän i februari som ägarna kunde välkomna gäster på restaurangen, men matstället skulle aldrig ha öppnat sina dörrar. Inget slutligt intyg levererades efter renoveringen. Ett tillfälligt brukstillstånd beviljades inte heller för lokalerna. Verksamheten greps alltså mot plan- och bygglagen.


Restaurangen gick i konkurs den 17 maj 1945. oktober.

Yips Dumplings & Digg

I oktober förra året besökte Byas vad som nästan var en övergiven plats. Inne i byggnaden fanns det inte mycket annat än en hög med isolering, en dammig soffa och en slängd toalett.


Men efter månader av flitigt arbete kunde Yips äntligen välkomna gäster och kunder i april.


"Jag växte upp i en kinesisk restaurang som mina föräldrar drev. Då tänker många på vårrulle, kyllig i sursöt sås och pepparstek, men det är inte kinesisk mat. Vi vill ta fram originalet och autentiskt, säger Chiu Yin Yip till Byas.

Roast

Scandic tog över Radisson Blu Royal Hotel i Løkkeveien 1. oktober. Radisson-konceptet 26th North försvann alltså från Byas.


Ersättaren är Scandics eget restaurangkoncept Roast.


– Att restaurangen är besökt och går bra är oerhört viktigt för oss. Vi måste lyckas som 26th North gjorde, och jag är 100 procent säker på att vi kommer att göra det, sade hotelldirektör Linda Vågen Pedersen till Byas i november.

Italo

Vi bor i Italien, men tar en liten paus från traditionell pizza.


I Smedgata, halvvägs ner mot Klubbgata i Stavangers centrum, har ett nytt café nyligen dykt upp som har fått namnet Italo.


"Italo är ett informellt matställe med mat byggd på italienska traditioner. Vi ska ha lättare italienska lunchrätter och desserter. Och naturligtvis glass och kaffe," Alessandro Palella berättade Byas i november.

Funky Moustache

Vegetariskt, juice och smoothie.


Australiska Sunny Gjomakaj drev en restaurang i Melbourne, men startade en lunch och middag i Sølvberggata i somras.


"Målet är att presentera en rik meny med veganska och vegetariska alternativ, som vi gjorde i Melbourne," Sunny berättade Byas i juli.


Restaurangen varade dock inte särskilt länge, och stängde sina dörrar i december.

Wanna Sushi och Thai

Efter att Hall Toll stängde verksamheten i februari blev flera livsmedelskunniga arbetslösa på arbetsmarknaden. Några av dem hittade sin väg till Vill sushi och thai i Bakkegata som öppnade i somras.


"Vi kommer att servera thailändsk inspirerad sushi. Det innebär mer smak och hackad starkare mat än klassisk japansk sushi. Vi har fått en hel del förfrågningar från gamla sushi älskare från Hall Toll eran, så vi kan inte vänta med att tjäna dem igen.

Peppes Pizza

Peppes försvann från staden 2012, men öppnade igen i lokalerna i Pizza 28 i höstas. Detta är vad peppes pizza operations manager Espen Kvam sade om återkomsten till oljestaden:


– Vi har alltid velat vara i Stavanger, men hyreskontraktet gick ut på Torgterrassen. Sedan kom oljenedgången och vi valde att inte förlänga hyresavtalet på Bryne. Idag ser vi att Stavanger har vuxit och blivit en mer mogen stad. Man behöver inte längre ligga mitt i ljusleden och folk är villiga att ta de extra stegen, säger han och syftar bland annat på den tillväxt som Fargegata har sett.

Bankers

Pizzaåret 2019 fortsätter, men först en liten resumé:


2017 blev det känt att Domino's tog över alla restauranger i Dolly Dimple's.


Den välkända Dolly pizza härstammar från Sandnes, och en stor bit av lokala pizza historia var över.


Dollys grundare Andreas Hatjoullis var dock inte riktigt klar med sitt pizzaäventyr. Han är både initiativtagare och huvudinvesterare bakom pizzakedjan Bankers på Forus.


– Det känns som att vi har ett bra lag som jobbar ihop. Så detta projekt är helt bankirer! Jag har börjat använda den termen väldigt ofta nu, säger general manager Max Gouchan till Byas i juni.

Sumo

Restauranten erstattet Hall Toll som flyttet ut da Rekom tok over lokalene på Skansekaien.


Sumo-gründer Simon Simonnæs sa til Byas før den store åpningsdagen at Sumo skal være «folkelig og leken asian fusion». Med kanskje litt ekstra trykk på folkelig:


– Vi gjorde litt catering i Stavanger-området før vi åpnet. Da var det noen som generelt var skeptiske til sushi, men ble overrasket over at de faktisk likte sushien vår. Så det ble en sånn intern greie; At vi lager sushi til folk som egentlig ikke liker sushi, humrer Simonnæs.

Kulturkafé No 18

I ett av stadens äldsta hus har ett kafé dykt upp. Det hela började som en pop-up shop runt jul förra året, då erbjudandet blev permanent i sommar.


– Vi hade så trevligt att det här var något vi ville göra mer av, sa general managern Ellen Sæbbø Undset till Byas i augusti.


På menyn finns Gullkant-kaffe, jästbakad ost, kakor, våfflor samt öl och vin.

Diablito Food & Music

En liten medelväg mellan nattklubb och "styv" restaurang. Detta var den beskrivning Byas fick före öppnandet av Diablito Food & Music på Strandkaien i Stavanger centrum. Konceptet för Diablito är spanska tapas.


– Vi kommer nog att kunna erbjuda något nytt och vansinnigt bra, vilket inte redan finns i Stavanger, sa general managern Andreas Koll Svensen till Byas innan dörrarna öppnades i maj.

Maggis Munchies

Från snabbmat till långsam mat snabbt ...? I Pollo Locos gamla lokaler på Nytorget slog Maggis Munchies upp portarna i maj.


Tanken är att spendera laaaang tid med råvaror, innan det kan serveras och njöt ganska snabbt.


"Långkokt mat är populär runt om i världen, som i Köpenhamn och Berlin. Det är något Stavanger behöver, känner jag. Vi är väldigt lyckliga över att ha öppnat på den här gatan som har så stor potential, sade general managern Monika Kamola till Byas i maj.

Tako

Gänget i Fortou letade efter lokaler för ett nytt koncept ett tag, men till hamnade ett litet stenkast från sin egen bakgård.


Menyn är naturligtvis taco, men det bör inte förväxlas med fredagen taco oftast består av förgyllda kött och kryddor från Santa Maria eller Old El Paso.


"Vi är ingen mexikansk restaurang. Det blir inga nachos och burritos. Det är taco - lefse som du lägger något i," Tako grundare Arnt Skjerve berättade Byas före öppningen.


Menyn varierar från säsong till säsong, inklusive fisk, kött och vegetariskt. I teamet ingår lokala producenter som Idsøe, Small Green, Midsummer Hot Sauce och Como Mexico.

Kafé Go Nok

Eddie Eidsvåg startade kaféet i Gamle Stavanger i april, och namnet säger något om vad det handlar om. Eidsvåg har beskrivit företaget som "ett café för eftervård och anhörigarbete och de som kämpar för ensamhet".


" Ingen kan vara dig bättre än dig själv," Eidsvåg berättade Byas på öppningsdagen i april.

Olive Tree

26, 2014, i New York City. Den 1 december öppnade Olive Tree i Sølvberggata, i funkymustaches gamla lokaler.


Olive Tree hade tidigare en restaurang i Nygata i Stavanger, men flyttade till Stadsstationen i Sandnes före 100-ugå hösten 2018.


– En av anledningarna till att vi ville återvända till Stavanger är att det är en större stad där det finns möjlighet att nå fler kunder. Vi ser också att fler från Sandnes reser till Stavanger för att äta, säger general manager Rronë Sadria till Byas en vecka före öppningen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:11


  Tango Det finns ingen fast meny på Tango, kocken Kjartan Skjelde sätter istället menyn i takt med tillgången till spännande råvaror. Menyn kostar 1000 kronor, dubbelt så mycket som standardvinspaketet.   Scalds mat är inte överdrivet avantga...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 18:02


Siddisbyen har mycket mer än de vanliga turistfynd.   Turisterna strömma förbi fiskmarknaden, ta några bilder av katedralen, nicka erkännande mot trähus i Gamla Stavanger innan du köper en dyr souvenir och på väg tillbaka till kryssningsfartyget....

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:38


    Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvudstad, men Western Village har också mycket annat att erbjuda.   Stavanger är kanske mest känd för sina många naturattraktioner, liksom norges oljehuvu...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:21


Stavanger är en stad som är van vid besök, och inte bara från affärsresenärer i oljeindustrin. Stadens kulturliv och nattliv, dess goda läge, klimat och den imponerande karaktären av området gör Stavanger till en spännande destination även för turist...

Av Henrik Mikkelsen - 18 juli 2020 17:12

    För är vi inte Siddiser ganska lokala patriotiska? Innan vi tar kvällen, här är tio saker du kan överväga att göra: 1. Ät comal på Patriot medan sniffa i Hillevågstank Någonsin hört frasen "en liten charm"? Det är själva definitionen av l...

Presentation

Länkar

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards